Utvärdering av räddningsinsats - Campus Risbergska
Pågående dödligt våld (PDV) Campus Risbergska Örebro, 04 februari 2025
För att vi ska kunna lära av det inträffade och identifiera områden där vi kan bli bättre har både det skadeplatsnära räddningsarbetet och den övergripande räddningsledningen utvärderats efter händelsen Pågående dödligt våld (PDV) på Campus Risbergska i Örebro den 4 februari 2025.
Utvärderingen har genomförts av Räddningstjänsten DalaMitt och Storstockholms brandförsvar och består av två delar:
- Räddningsregion Bergslagens övergripande ledning vid händelsen inklusive samverkan med polis och sjukvård i vår gemensamma ledningscentral Seglet.
- Arbetet på plats på Risbergska skolan och den direkta räddningsinsatsen.
Länkar till utvärdering
Sammanfattning
Utvärderingen lyfter fram positiva erfarenheter och lyckliga omständigheter såväl som utvecklingsområden. Bland annat:
- Samverkan
Samverkan i den gemensamma ledningscentralen har bidragit till att hanteringen utgått från en gemensam, samlad lägesbild, och det på ett effektivt sätt eftersom vi arbetar i samverkan med varandra till vardags. I senare skeenden, när behovet av samverkan växer för att hantera hjälpbehoven bortom den direkta räddningsinsatsen, finns det utvecklingsbehov gällande arbetssätt, rutiner, hur vi nyttjar lokaler och våra möjligheter att ge tillträde till personer som inte till vardags arbetar i ledningscentralen Seglet. - Övning
Att vi har övat pågående dödligt våld (PDV) sedan tidigare har varit avgörande för hur vi hanterade denna händelse. Ytterligare övning behövs, bland annat för att öka förmågan att agera med andra aktörer och förmågan att hantera liknande händelser i den gemensamma ledningscentralen. - Att organisera sig i särskild ordning
Skolskjutningen ställde krav på oss att anpassa vårt arbetssätt utifrån situationens krav samt förstärka vår ledningsorganisation betydligt mer än vad som är vanligt förekommande. Det finns behov av ännu tydligare rutiner för hur vi åstadkommer detta samt att öva det mer frekvent.
Med utgångspunkt i de genomförda utvärderingarna vidtar räddningstjänsten åtgärder för att utveckla sin förmåga att hantera liknande händelser ytterligare
Vi är tacksamma för att vi fått hjälp att identifiera områden där vi kan bli bättre. En hel del av det arbetet är redan påbörjat. Lika viktigt som det är att identifiera utvecklingsområden är det att identifiera våra styrkor så att vi kan bejaka dessa. Att vi arbetar i en resursstark räddningsregion, att enskilda medarbetare kan fatta egna beslut och samlokaliseringen i den gemensamma ledningscentralen Seglet är sådana styrkor som påverkat förutsättningarna för räddningsinsatsen, säger Mattias Larsson, vid tillfället tjänstgörande vakthavande räddningschef
Kontaktpersoner
Ulf Smedberg
Tf. Räddningschef Nerikes Brandkår
010-176 20 11, ulf.smedberg@nerikesbrandkar.se
Händelsen som sådan var oerhört tragisk och en typ av händelse som vi hoppas att vi aldrig behöver hantera igen. Ingen medarbetare ska egentligen behöva möta det som insatspersonalen mötte på Risbergska skolan denna tisdag i februari. Ändå vet vi att vi behöver rusta oss ytterligare inför framtida händelser av liknande omfattning och karaktär och detta är också något vi övar mycket för, säger Ulf Smedberg, räddningschef Nerikes Brandkår.
Mattias Larsson
Vid tillfället tjänstgörande vakthavande räddningschef Räddningsregion Bergslagen
076-803 79 99, mattias.larsson@arvika.se
Trots det tragiska utfallet är det vår uppfattning, och utvärderingarna bekräftar detta, att samhället med en omfattande räddningsinsats har kunnat svara på det massiva våldet och att räddningstjänsten, tillsammans med övriga aktörer, har räddat ett stort antal liv, säger Mattias Larsson, vakthavande räddningschef vid tillfället.
Bakgrund
Den 4 februari 2025 inträffade den dödligaste skolskjutningen i Sveriges historia. Larmet inkom klockan 12.33 som pågående dödligt våld på Campus Risbergska, Örebro. Räddningstjänstens insats hanterades av Räddningsregion Bergslagen som omfattar räddningstjänster i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarnas län, Västra Götalands län och Västmanlands län.
Räddningstjänsten larmar ett stort antal resurser till platsen för att tillsammans med polis och ambulans arbeta tillsammans utifrån konceptet om ”Pågående dödligt våld” (PDV). Brandmännens primära fokus var sjukvård, att ta hand om dem som behövde hjälp och transportera ut dem till sjukvården och ambulanspersonalen som tog det vidare därifrån.
Totalt var räddningstjänsten på plats med fem stationer, två insatsledare samt regional insatsledare förstärkt med två personer som ledningsstöd, totalt cirka 30 personer som arbetat skadeplatsnära. Även vår samhällsgemensamma ledningscentral förstärktes med ett stort antal personer. Utöver det har ett stort antal styrkor och befäl berörts av åtgärder för att upprätthålla beredskap för andra händelser under tiden som insatsen pågick.