Hur ofta ska det göras brandskyddskontroll?
Brandskyddskontrollen ska ske med de intervall som Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) beslutar.
Beroende på vilken anläggning du har och hur den används är intervallen 2, 3 eller 6 år. Kommunen kan besluta om brandskyddskontroll vid andra tillfällen, t.ex. för att kontrollera om skador har uppstått i samband med soteld eller om man misstänker andra brandtekniska brister.
Värme-, varmvatten-, varmlufts- och ångpannor
Frist 1ggr/ | Beskrivning |
---|---|
3 år | Vid eldning med fasta bränslen eller tung eldningsolja. |
6 år | Om eldning sker:
|
6 år | Vid eldning med annat bränsle |
Köksspisar, ugnar och jämförbara förbränningsanordningar för matlagning
Frist 1 ggr/ | Beskrivning |
---|---|
3 år | Vid eldning med fasta bränslen eller tung eldningsolja. |
6 år | Vid eldning för ett enskilt hushålls behov där eldstaden används i mindre omfattning eller finns i ett fritidshus (Ett fritidshus där någon är folkbokförd eller permanent boende ska inte betraktas som fritidshus). |
6 år | Vid eldning med annat bränsle. |
Lokaleldstäder
Frist 1ggr/ | Beskrivning |
---|---|
3 år | Vid eldning i lokaleldstäder med fasta bränslen. |
6 år | Om lokaleldstaden används i mindre omfattning eller lokaleldstäder som finns i fritidshus (Ett fritidshus där någon är folkbokförd eller permanent boende ska inte betraktas som fritidshus). |
6 år | Lokaleldstäder som
|
Imkanaler i restauranger eller andra storkök
Frist 1ggr/ | Beskrivning |
---|---|
2 år | Imkanalen betjänar ett kök där matlagning sker i större omfattning än för enskilt hushålls behov. |
2 år | Imkanalen betjänar ett kök för endast uppvärmning av mat eller motsvarande verksamhet. |