Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

När någon får hjärtstopp

Det händer att en person plötsligt kollapsar på grund av att hjärtat stannar - och det sker oftast helt utan förvarning. Agera snabbt så ökar chansen att rädda liv.

När ska man ge hjärt-lungräddning (HLR)?

Om du kommer fram till att personen är medvetslös och inte andas normalt ska du utgå ifrån att det är hjärtstopp. Då ska du börja med hjärt-lungräddning. 

Så går det till

Innan du börjar ge HLR ska du ringa 112.

  1. Se till att personen ligger på rygg, helst på ett hårt underlag.
  2. Placera händerna mitt på bröstet och tryck ner bröstkorgen cirka fem till sex centimeter med raka armar, så kallade bröstkompressioner. Tryck hårt och snabbt.
  3. Tryck 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 100-120 gånger per minut.
  4. Växla sedan till att göra inblåsningar med mun mot mun-metoden. Öppna först luftvägen genom att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan. Kläm samtidigt ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.
  5. Ta sedan ett vanligt andetag och låt den egna munnen täcka den medvetslösa personens mun. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Man ska alltid göra två inblåsningar efter varandra.
  6. Växla mellan att ge 30 bröstkompressioner och två inblåsningar av luft. Fortsätt så tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.

Om man tycker att det känns obehagligt att ge mun mot mun-andning kan man lägga en tunnare textilbit, till exempel en näsduk eller en T-shirt, över munnen. Man kan också använda ett speciellt munskydd som finns att köpa på apotek. Om man inte kan ge mun mot mun-andning är det bättre att bara göra bröstkompressioner istället för att inte göra något alls, i väntan på ambulans. 

Att tänka på

Det är ansträngande att ge HLR. Därför är det bra om man är flera som hjälps åt. I så fall kan man byta av efter ungefär två minuters behandling. 

Om man vet vilken tid hjärtstoppet inträffade är det bra att lägga det på minnet och berätta det för sjukvårdspersonalen när ambulansen kommer. Sjukvårdspersonalen vill även veta hur länge man har gett HLR. 

Man ska fortsätta med HLR så länge man orkar, tills personen andas normalt eller någon annan tar över.

(Källa: Vårdguiden 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: