Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Viktiga telefonnummer

Dummtbild

112 - nödnummer vid fara för liv, egendom eller miljö

Nödnumret 112 ska du bara ringa vid akuta nödsituationer där man behöver omedelbar hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation. 

OBS! En viltolycka ska alltid (enligt lag) anmälas till Polisen via 112, oavsett om du kan avgöra om djuret är skadat eller inte. 

114 14 - polisens nummer vid ej akuta händelser

Hit ska du ringa om du vill prata med polisen utan att du är i en akut nödsituation. T.ex. om du kommer hem och upptäcker att det varit inbrott, om du vill tipsa om att någon säljer droger eller om du bara har en allmän fråga till polisen. Någon svarar dygnet runt. 

1177 - sjukvårdsupplysning

​Hit ringer du om du behöver råd gällande sjukdomstillstånd som inte är akuta, eller om du behöver hjälp med att hitta rätt i vården. Öppet dygnet runt. 

113 13 - information vid allvarliga olyckor och kriser

Hit kan du ringa om du vill ha information om allvarliga olyckor. T.ex, om hur framkomligheten ser ut vid en stor trafikolycka, om en pågående brand riskerar att sprida sig till ditt hus, eller vid kriser som större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. 

ICE - In Case of Emergency

Genom att ha en så kallad ICE-kontakt i din telefon kan en anhörig snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk.

  1. Lägg till en ny kontakt i telefonboken
  2. Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn, +46 och sedan telefonnumret - utan den första nollan
  3. Spara den nya kontakten
  4. Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt "2".

När telefoner är låsta med en kod kommer man inte åt adressboken och kan hitta ICE-kontakter. Ett alternativ då är att ta en bild på ICE-kontakten med numret och ha som bakgrundsbild på sin display.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: