Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Om det börjar brinna

Alla som bor i ett hus ska veta hur man kan ta sig ut om det börjar brinna. En bra idé är att göra upp en plan, gå igenom möjliga utrymningsvägar och utse en samlingsplats utanför huset. Öva gärna.

Gör så här om det börjar brinna

  • Rädda dig själv och andra som är i fara. Den giftiga brandröken stiger uppåt så den säkraste vägen ut sker krypandes på golvet.
  • Varna alla som hotas av branden så att de kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma genom att ringa telefonnummer 112. Möt gärna upp räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck branden om du tror att det är möjligt. Annars gå ut och stäng in branden! Det fördröjer brandförloppet. 

Enfamiljshus

Om det inte går att komma ut genom dörrarna måste fönstren användas som utrymningsväg. Om huset har tre våningar eller inredd vindsvåning är det oftast för högt att hoppa och då krävs en stege för att utrymma. Brandredskapsfirmor eller försäkringsbolag säljer exempelvis repstegar att fästa och kasta ut genom fönstret eller utvikbara väggfasta stegar.

Källa: DinSäkerhet.se där du även hittar mer information om brandsäkerhet.

Flerfamiljshus

Om det brinner i din lägenhet

Om det brinner hos dig, och du inte klarar av att släcka branden, måste du utrymma lägenheten. Glöm inte att stänga dörren när du lämnar lägenheten och ropa på hjälp! 

Trapphuset är utrymningsvägen från din lägenhet. Därför ska det alltid vara fritt från barnvagnar, cyklar och andra föremål som står ivägen eller kan börja brinna. 

Om det brinner i trapphuset

Gå aldrig ut i ett trapphus som är fyllt med rök! Stanna kvar i lägenheten, ring 112, tala om att du är kvar i lägenheten och invänta sedan hjälp. Om det pyr in rök genom dörrspringor eller ventilation kan du täta med blöta handdukar eller tejp.

 

Källa: DinSäkerhet.se där du även hittar mer information om brandsäkerhet.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: