Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Mat vid kris

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta!

Förbered dig så här

  • Lär dig mer om beredskapsmat som kan förvaras i rumstemperatur.
  • Plocka en extra vara varje gång du handlar.
  • Kom ihåg att rotera matförrådet ibland.
  • Öva på att använda stormkök.

Checklista - tillgång till mat vid en kris

  • potatis, kål, morötter, ägg
  • bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor
  • mjukost, messmör och andra pålägg på tub
  • havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver
  • matolja, hårdost
  • snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver
  • färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk
  • krossade tomater att till exempel koka pasta i
  • konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor
  • fruktkräm, sylt, marmelad
  • färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur
  • kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: